روستای اسفه
اِسفِه روستایی در ۷۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر اصفهان، در جادهٔ اصفهان-شهرضا واقع شدهاست. این روستا از دو جهت نزد مردم شناخته شدهاست.اول اینکه امامزادهای با نام سید کاظم در این روستا واقع شدهاست.دوم این که آیتالله مدرس دورهای از زندگی خود را در این روستا سپری نمود و هنوز گروهی از نوادگان ایشان در این روستا سکونت دارند.این روستا ازتوابع دهستان دشت است.
روستای اسفه بادادابودن شرایط مساعدبرای رشددرخت انار یکی ازقطبهای تولیدانارشهرستان شهرضا است.ازآثارتاریخی روستای اسفه می توان به قلعه وامامزاده سید کاظم(ع)و…اشاره نمود ابن روستا ازلحاظ ژئوتوریستی حائزاهمیت است.چراکه رسوبات پرموتریاس به وضوح قابل رویت است.
امام زاده سید کاظم سلام الله علیه
نسب :
نسب این امامزاده بزرگوار طبق عقیده مردم و اهالی و معتمدین محل به حضرت امام موسی بن جعفر می رسد.
مساحت :
مساحت زیر بنای ساختمان جدید امامزاده حدود ۳۰۰ متر می باشد و گنبدی کوچک که ارتفاع آن از کف به ۱۲ متر می رسد روی بقعه قرار گرفته است.
توضیحات :
این بنا تا سال ۱۳۶۷ بقعه ای با مصالخ خشت و گل بوده که سپس به همت خیرین و بزرگان روستا بنای جدید آرام آرام جایگزین بنای تاریخی آن گشته است.ضریح امامزاده فلزی و از جنس آهن در ابعاد ۳×۲ بوده و بقعه فوق فاقد هرگونه تزیینات گچ بری، آینه کاری و کاشیکاری است. به گفته هییت امناء امامزاده گنبد دیگر بقعه روی گنبد فعلی به ارتفاع ۲۴ متر ساخته خواهد شد. مردم و اهالی نسبت به این امامزاده عظیم الشان ارادت و احترام قایل می باشند.
خانه مدرس
خانه مدرس در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و با پیگیری دفتر مقام معظم رهبری، مطبوعات، دفتر رییسجمهور و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سازمان مدیریت و برنامهریزی وقت، بودجهای معادل یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون تومان را در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار داد تا صرف خرید و مرمت خانه و تبدیل به موزه مدرس شود اما سازمان مزبور تمام این بودجه را صرف خرید خانه دیگری در نزدیکی خانه مزبور که متعلق به نصیرالدوله وزیر معارف پهلوی بود، کرد. این تخلف از بزرگترین تخلفات مالی در سازمان میراث فرهنگی به شمار میآید، تشخیص نادرست مسوولان سبب شد بار دیگر به پرونده مفتوح این خانه تاریخی رسیدگی شود. سازمان میراث فرهنگی دوباره تصمیم گرفت که خانه مدرس را مورد بازسازی قرار دهد اما برای بار دوم به اشتباه به بازسازی خانه مجاور عمارت مدرس که متعلق به برادران کتابچی بود مشغول شد، که این خطا سبب شد که بخشی از خانه مدرس تخریب شود.
برج های کبوتر روستای اسفه
مجموعه کبوتر خانه های روستای اسفه را نشان می دهد کبوتر خانه های روستای اسفه از مرتفع ترین کبوتر خانه های ساخته شده در باغهای شهرضا و اصفهان است. به گونه ای که هنگام عبور در جاده ی اصفهان – شهرضا دیده می شوند. این کبوتر خانه های زیبا در حال از بین رفتن هستند و همانگونه که در عکس شماره۳۲ می بینید یکی از آنها خراب گردیده است. و سزاوار است مسئولینی که در مقابل همین برجها بزرگترین پارک جنوب استان را می سازند. اندک توجهی هم به این کبوتر خانه بنمایند.
نویسنده:عمادالدین منصف