تأسیس ساختمان دبستان خیام

آموزگاران دبستان خیام سال 1318

تأسیس ساختمان دبستان خیام

دبستان خیام در بخش جنوبی خیابان خیام شهرضا(انقلاب اسلامی کنونی) واقع گردیده بود. در سال ۱۳۱۳ شمسی بر حسب اقدام آقای سید معصوم نیری مدیر ونماینده فرهنگ وقت ۱۶۷۳ متر مربع زمین قبرستان متروکه موسوم به قبرستان علیا از طرف شهرداری به فرهنگ وقت واگذار شد و ۱۴۰متر مربع از اراضی مجاور نیز خریداری شد. آن گاه به همت آقای  سید تاج الدین امامزاده ، ریاست وقت فرهنگ اصفهان ساختمان  دبستانی با نه اطاق و یک سالن و دو حیاط که نقشه آن را ((مستر تامسن)) تهیه کرده بود، در اول مرداد ماه ۱۳۱۳ آغاز شد و در پایان سال ۱۳۱۴ از محل اعتبارات اعانات شخاص خاتمه یافت، بر سردر دبستان کاشی های معرق زیبائی خود نمایی می کرد که نام دبستان خیام و شعار فرهنگی (توانا بود هر که دانا بود….)روی آن نگاشته شده بود. در تا لار دبستان کتیبه پر نقش ونگاری دیده می شد که تاریخ بنا روی آن گچ بری شده بود. کلیه مخارج بنای مزبور در حدود ۶/۳۸۵۹۳ ریال بوده است که ۶/۳۳۲۹۳ ریال آن از عواید اوقاف و بقیه از محل اعتبارات فرهنگی و اعانات اشخاص پرداخت شد.

دبستان خیام- سال 1327

دبستان خیام- سال ۱۳۲۷

از راست نشته: علی صهبا، رحمت الله صفایی، جلال الدین تقوی، حسن معین زاده، ذبیح الله جمالی، کمال الدین تقوی، میرزا یحیی انصاری

بر اساس احصائیه ، اعضا و شاگردان مدرسه دولتی خیام (نمره پنج) در سال تحصیلی۱۳۱۲- شمسی عبارت  بودند از: مدیر میرزا رضا خان بدری و معلمان میرزا علی اکبرخان حمیدی، محمد کاظم خان مولایی، میرزا باقر فرزانه، مرتضی زنجانی، علی اکبر مولایی.حداکثر مدرک آنان پنج ساله متوسطه وحداقل مدرک شش سال ابتدایی بود. درآمد معلمان در این سال حداقل ۶۰ ریال و ۲۵۰ ریال به صورت ماهیانه ثبت شده است. تعداد شاگردان مدرسه در این سال در کلاس اول ۸۰ نفر ، دوم ۲۱ نفر ، سوم ۳۷ نفر ، چهارم ۲۵ نفر ، پنجم ۲۳ نفر و ششم ۱۲ نفر و در محموع ۱۹۸ نفر بود. تعداد داوطلبان شرکت در امتحانات آخر سال تحصیلی ۱۳۱ نفر و تعداد قبول شدگان ۱۰۵ نفر ثبت گردیده است.

منبع: کتاب صد فصل رویش صفحه۳۱

گرد آورنده:عماد الدین منصف