کشف حجاب در قمشه

کشف حجاب

کشف حجاب در قمشه:

قمشه به عنوان یک شهر مذهبی نمی توانست سیاست کشف حجاب رضا شاه را قبول نماید بر طبق نوشته سیاحان که در دوره های مختلف از قمشه دیدن کرده اند زنان این شهر تنها برای کارهای ضروری وبا اجازه شوهر می توانستند،از خانه خارج شوند.تا توجه به چنین زمینه ای چگونه ممکن بود به یک باره فرهنگ آن ها را تغییر داد.

دراین جا یکی از خاطرات اهالی قمشه را از آن سال ها بیان می کنیم: در شهرضا بنا است روز نه اسفند سال ۱۳۱۴ هجری شمسی کشف حجاب کنند و هر شبه جلسات از افراد یک فامیل یا یک محل به همراه پند نفر از اعضای ادارات برقرار است در منازل اعیان.

مدعوین باید با خانم های بی حجاب خود وارد جلسه شده، پس از صرف چای وشیرینی وشربت یکی از افراد برخاسته کلماتی ای خوشامد می گوید وبعد جلسه خاتمه می یابد و به اتفاق برای گردشی به خیابان می روند و بعد متفرق می شوند.

۱۲اسفند سال ۱۳۱۴ هجری شمسی به زنی که با چادر از خیابان می گذرد، یک نفر امنیه ها می گوید: خانم چادر را از خود دورکن، آن زن می گوید: با چادر محفوظ تر هستم. او باز اسرار می کند و زن التماس می کند. مامور بالاخره پیش آمد. چادر از سر زن بر می دارد آن زن دهشت بی هوش شده، به زمین می افتد. مردم اطراف او را گرفته به هوش می آورند. اقدام کشف حجاب رضا شاه در شهرهای بزرگ هم به طور کامل موفقیتی نداشت حال چه رسد به شهر کوچک و مذهبی قمشه که با تعصب خاص خویش هرگز به خود اجازه نمی داده اند چادر از سر بردارند، زنان تا کار ضروری پیدا نمی کردند از حصار خانه بیرون نمی آمدند و در بعضی سفرنامه ها آمده است مردان قمشه تا زمان ازدواج ، دختر غریبه ای را نمی دیده اند.

منبع: صفحه ۱۳۵ کتاب تاریخ هزار ساله شهرضا- تالیف ولی اله مسیبی تاریخ چاپ اول ۱۳۷۸

گرد آورنده : عماد الدین منصف